miercuri, 24 martie 2010

Youth for Nature, comunicat de presa 23 martie 2010

“Youth for Nature“ este un schimb de experienţă între 40 de tineri reprezentanţi a 8 ţări europene (Lituania, Slovenia, Slovacia, Franţa, Estonia, Grecia, Malta şi România) având ca temă protejarea mediului înconjurător. Activităţile se desfăşoara în Săcelu, Târgu Jiu şi Motru.

În prima zi a proiectului (21 martie 2010) au avut loc jocuri de cunoaștere, discuții libere despre cum se prezintă problematica turismului vs protecția mediului în țările participante la proiect, pericolele ce se ascund în spatele acestui acțivităților turistice. S-au prezentat problemele cu care se confruntă populația, ce activități dăunează mediului și s-au împărtășit soluții găsite în alte țări întru întâmpinarea / rezolvarea acestor probleme. Fiecare țară a avut de pregătit o prezentare a problemelor de mediu cele mai acute la nivel național, soluții de protejare a naturii prin acțiuni de conștientizare și implicare a persoanelor în activități și deprinderi prietenoase cu natura. Seara a avut loc prezentarea organizațiilor partenere în proiect, a participanților și a altor proiecte asemănătoare la care au participat aceștia. Ziua s-a încheiat prin activități de cunoaștere reciprocă, jocuri cu finalizare sugestivă pentru tematica proiectului.

În cea de-a doua zi a proiectului ( 22 martie 2010) s-au organizat discuții cu tema “Tradițiile și mediul”. Participanții și-au exprimat punctul de vedere asupra diverselor acțiuni întreprinse de populație și resfrânte asupra naturii. Participanții au fost împărtiți în șase grupuri să lucreze în interiorul grupului pe tema protejării naturii, un brainstorming despre ce ar trebui îmbunătățit în comportamentul uman astfel încât să restrângă acțiunile negative asupra mediului la minimum. O altă activitate a privit începerea negocierii între participanți cu privire la Declarația de mediu care va fi adoptată la finalul proiectului. Ziua s-a încheiat cu seara interculturală, fiecare țară participantă prezentând obiectivele turistice naționale, mâncărurile și muzica populară.

În cea de-a treia zi a proiectului (23 martie 2010) particpanții au discutat despre educația generației tinere. Concluzia dezbaterii a fost că un efect somnificativ pe termen lung nu se poate obține decât dacă curicula școlară va fi adaptată astfel încât să conțină un număr semnificatv de ore de educație ecologică. Tot în ziua a treia participanții au gândit conceptul și modul în care vor fi create statuile din materiale reciclate. În cea de-a patra zi a proiectului (24 martie 2010) participanții vor vizita obiectivele turistice din Târgu Jiu și vor avea întâlniri cu oficialitățile județene. Reprezentanții mass-media sunt invitați sa participe miercuri 24 martie 2010 orele 14.30 la Prefectura Gorj la întâlnirea dintre tineri și reprezentanții autorităților. Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

Partener local Asociația Hai Hui Targu Jiu. www.frunze.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu